Υπογράφηκε η σύμβαση χρηματοδότησης και το εταιρικό συμφωνητικό για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα διακρατικό πρόγραμμα TANGRAM
Τον Μάρτιο υπογράφηκαν μεταξύ της διαχειριστικής αρχής του συντονιστή εταίρου και των εταίρων η σύμβαση χρηματοδότησης και το εταιρικό συμφωνητικό για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, διακρατικό πρόγραμμα TANGRAM. Το “Transnational pArks aNd Gardens Resources in Adriatic and ionian tourist Marketplace – TANGRAM” είχε εγκριθεί το καλοκαίρι του 2019.
Το έργο “TANGRAM” εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 2 (Βιώσιμη Περιφέρεια) – Ειδικός Στόχος 2.1 (Προώθηση της Βιώσιμης Αξιοποίησης και της Διαφύλαξης της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως Αναπτυξιακών Περιουσιακών Στοιχείων στην Περιοχή της Αδριατικής – Ιονίου) στο πλαίσιο της 2ης πρόσκλησης έργων του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Interreg ADRION 2014-2020. Η περιοχή του προγράμματος ADRION αντιπροσωπεύει μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Ευρώπης όσον αφορά στην πολιτιστική πολυμορφία, με ξεχωριστές παραδόσεις, γλώσσες, θρησκείες και αρχιτεκτονικά μνημεία που χρονολογούνται από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Παρόλα αυτά, οι υφιστάμενες συνθήκες, η προσβασιμότητα και η παρουσίαση των πολιτιστικών περιοχών και τοπίων ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών, ειδικότερα αναφορικά με την προσβασιμότητα των πάρκων.
Το έργο TANGRAM επιδιώκει να δημιουργήσει το βέλτιστο πλαίσιο για τον συντονισμό των σχετικών ενεργειών και να υποστηρίξει την ανάπτυξη διακρατικών στρατηγικών για την από κοινού προώθηση των πάρκων και των κήπων ως τουριστικούς προορισμούς χάρη στην ανάπτυξη του διακρατικού δικτύου TANGRAM που θα αναπτυχθεί μέσα από μια διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης των βέλτιστων πρακτικών στην περιοχή. Οι πρωτοβουλίες για την αστική αναγέννηση δεν αλληλοσυμπληρώνονται και δεν ακολουθούν πάντοτε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, για αυτό και θα συμπεριληφθούν στα τοπικά σχέδια δράσης και στο διακρατικό σχέδιο δράσης του έργου.
Το TANGRAM στηρίζει ένα μοντέλο αειφόρου τουρισμού μέσω της αξιοποίησης και της προώθησης των πάρκων και κήπων που συνδέονται με τους σημαντικότερους πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους των συμμετεχουσών περιοχών, θέτοντας σε εφαρμογή τα μεθοδολογικά εργαλεία που θα αναπτυχθούν από κοινού καθώς και ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης που θα βασίζεται στη συμμετοχική προσέγγιση.
Στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθεί ένα διαφορετικό τουριστικό προϊόν, το οποίο θα βασιστεί σε ένα καινοτόμο διακρατικό μοντέλο και έτσι θα εμπλουτίσει την τουριστική προσφορά της περιοχής ADRION, θα διευκολύνει τις τουριστικές ροές, ιδίως κατά τη διάρκεια ενδιάμεσων εποχών, θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ, θα βελτιώσει τη διακρατική συνεργασία μεταξύ των δημοσίων και ιδιωτικών φορέων της αλυσίδας αξίας του τουρισμού και θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του τοπικού πληθυσμού μέσα από πιλοτικές δράσεις.
Ο γενικός στόχος του TANGRAM είναι να οικοδομηθεί και να προωθηθεί το σήμα (brand) ADRION στον τουρισμό, υποστηρίζοντας τη βιώσιμη αξιοποίηση και ενσωμάτωση στην τουριστική προσφορά των πάρκων και των κήπων ως κρυμμένων πόρων μέσω ενός καινοτόμου συστήματος διακυβέρνησης βασισμένου στη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.
Οι ειδικοί στόχοι του TANGRAM συνοψίζονται ως εξής:
1) Ανάπτυξη μιας κοινής αντίληψης για την αειφόρο αξιοποίηση του τουριστικού προορισμού ADRION προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων (ιδιωτικών και δημόσιων), και 2) Ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής ADRION μέσω της βιώσιμης προώθησης των πάρκων
Το εταιρικό σχήμα του έργου απαρτίζεται από φορείς τους ακόλουθους φορείς:
- Δήμος Monza (Ιταλία) – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΤΑΙΡΟΣ
- Αναπτυξιακή Ευβοίας Α.Ε. (Ελλάδα)
- DELTA 2000 – Περιφερειακή Αναπτυξιακή Σύμπραξη (Ιταλία)
- Οργανισμός Περιφερειακής Ανάπτυξης Nova Gorica (Σλοβενία)
- Οργανισμός Προώθησης Τουρισμού Bohinj (Σλοβενία)
- Argonauta – Ένωση για τη Φύση και τη Διατήρηση του Περιβάλλοντος και την Αειφόρο Ανάπτυξη (Κροατία)
- Proaktiv – Οργανισμός Κοινωνίας Πολιτών (Σερβία)
- Περιφερειακός Οργανισμός για την Κοινωνικοοικονομική Ανάπτυξη Banat (Σερβία)
- Οργανισμός Τουρισμού Banja Luka (Βοσνία Ερζεγοβίνη)
- Πανεπιστήμιο Αυλώνας “Ismail Qemali” (Αλβανία)
- Κοινοπραξία Βασιλικού Παλατιού και Πάρκου της Monza (Ιταλία)